Розацея – какво представлява и как успешно можем да я третираме?

Розацеята е хронично кожно заболяване, което засяга кръвоносните съдове в областта на лицето. Появата може да е поради генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, смущения от стомашно-чревния тракт или от начина на живот. В по-голям процент засяга жените, като хората със светла коса и кожа са по-склонни към заболяването. Характерните симптоми са зачервяване на кожата на лицето, малки и червени пъпчици, като най-често са засегнати носа, бузите и челото. Розацеята съществува в четири фази – първата, свързана със зачервяване на лицето и видими кръвоносни съдове, втора с акне- подобни обриви, следващата трета, която засяга кожата на носа и четвърта – очна розацея,
свързана със симптоми от страна на очите. Признаците на розацея се променят според фазите, през които преминава кожата – започва със зачервяване, по-чувствителна и мазна кожа, с видими кръвоносни съдове, с признаци на удебеляване на кожата и разширени пори, зачервяване, сухи и сърбящи очи.
Провокиращи фактори за това състояние са консумацията на пикантна храна, приема на алкохол особено червено вино, горещи храни и напитки, прекомерното излагане на слънце.
Розацеята е хронично заболяване, което изисква постоянен контрол. В неговото лечение освен избягване на предразполагащите фактори могат да се включат перорални антибиотици или локални такива. Състоянието успешно се повлиява и контролира от лазерната система – Vbeam Perfecta.
Лазерът е най- високият клас Pulsed Dye Laser, признат за златен стандарт за лечение на съдови лезии, с дължина на вълната 595nm. Действието му се осъществява чрез преминаване през слоевете на епидермиса и дермата, като лазерния лъч се абсорбира от оксихемоглобина в кръвоносните съдове, без да има опасност от засягане на околните тъкани. Заедно с лазера има охлаждане, което премахва дискомфорта. След извършването е необходимо да се прилага крем с висок фактор на действие.
След консултация с дерматолог в нашата дерматологична клиника Dermal Lase Center се определя броя необходими процедури и интервала на
извършване.

Автор: Сияна Емилова

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии