4 грешки, които да не допускате, ако страдате от акне

beautiful girl with black dress

Акнето е чест проблем, който засяга много хора. Ако сте сред тези, които се борят с акне, е важно да избягвате някои грешки, които могат да увеличат проблема и да влошат състоянието на кожата ви.


Не използвайте скрабове и силно изсушаващи продукти
Много хора с акне се опитват да почистят кожата си чрез използването на скрабове или агресивни почистващи продукти. Това обаче може да бъде голяма грешка. Скрабовете, особено тези с груби частици, могат да дразнят и раздразняват вече чувствителната кожа, насърчавайки появата на повече пъпки и възпаления. Силно изсушаващите продукти, като например алкохолни тоници, могат да премахнат прекалено много естествени масла от кожата, което може да доведе до прекомерна сухота и дразнене.
Вместо това, изберете нежни продукти за почистване, които не ще изсушат кожата ви. Търсете почистващи гелове или мляко, които са специално формулирани за кожа, склонна към акне. Те ще почистят кожата ви без да я изсушават или дразнят.


Не стискайте пъпките
Когато имате акне, може да се изкушите да стискате пъпките си. Но това е голяма грешка! Стискането на пъпките може да разпространи инфекцията и да доведе до поява на повече пъпки и възпаления. Освен това, може да остави следи и белези върху кожата ви.
Вместо да стискате пъпките, използвайте специални продукти за локално приложение, които са предназначени да намалят възпалението и да изсушат пъпките. Ако проблемът продължава, консултирайте се с дерматолог, който ще ви предложи подходящо лечение.


Не забравяйте хидратацията
Много хора с акне се страхуват от използването на хидратиращи продукти, тъй като мислят, че те ще направят кожата им още по-мазна и ще предизвикат повече пъпки. Това обаче е грешка. Независимо от типа на кожата ви, хидратацията е от съществено значение. Ако пренебрегнете хидратацията, кожата ви може да се изсуши и да започне да произвежда повече мазнина, за да компенсира.
Изберете лека и немазна хидратираща формула, която е специално предназначена за кожа, склонна към акне. Това ще помогне да поддържате кожата си хидратирана и здрава, без да предизвиквате повече проблеми с акне.


Не забравяйте слънцезащитата
Много хора с акне пренебрегват слънцезащитата, мислейки, че слънчевите лъчи ще им помогнат да изсушат пъпките. Но това е голяма грешка. Слънчевите лъчи могат да увеличат възпаленията и да допринесат за появата на по-тъмни петна и белези върху кожата.
Изберете слънцезащита с широкоспектърна защита и с фактор на защита (SPF) не по-малък от 30. Нанасяйте я равномерно върху кожата си преди излагане на слънце и я подновявайте на всеки два часа или след изпотяване или плуване.
За да поддържате кожата си здрава, е важно да избягвате грешките, свързани с акне.

Правилната грижа за кожата ви ще ви помогне да се справите с акнето по-ефективно и да постигнете по-здрава и красива кожа. За повече информация и персонално лечение, може да се консултирате с някой от нашите дерматолози. Запази час сега!

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии