7 съвета при избор на козметика през лятото

Кожата ни е орган, който отлично отразява общото здравословно състояние на организма. Здравата и красивата кожа изисква комплексно поведение, което започва от достатъчния сън – оптимално 8 часа, през които целият организъм има възможност да се отпусне и възстанови.  Добрият сън помага особено осезаемо за красива кожа на лицето, както научава всяка жена с възрастта.

Втората важна „съставка“ за здрава кожа е хидратацията. Тя тръгва отвътре – с всекидневния прием на вода. Отделно са прясноизцедените сокове от зеленчуци и плодове, охладените билкови чайове, зеленият чай, салатите, хидратиращите плодове. Кафето обезводнява, но може да остане сред приятелите на кожата, ако компенсирате всяка ароматна доза с чаша вода.

Третото решаващо условие за добрия вид на кожата е правилният избор на козметика.

Традиционно жените разчитат на поне двойно повече козметични средства в сравнение с мъжете.

За подходящ избор, който ще носи и дълготрайни ползи, е необходима консултация с дерматолог, който ще направи оценка на индивидуалното състояние и нужди на кожата.

Ето и 10 съвета за по-висока информираност, с които да започнете:

  1. Първо трябва да се определи Вашият тип кожа, защото от него зависи подходящата серия продукти. Кожата варира от суха, чувствителна, податлива на алергии и възпаления до мазна и склонна към акне. Дерматологът ще определи каква е Вашата кожа, както и от какви грижи се нужда, вземайки предвид и възрастта Ви.
  2. Базовата грижа за здравата и красива кожа започва с редовното и правилно почистване – сутрин и вечер. Както стана ясно, изборът на продукт зависи от типа кожа, а най-честите продукти са мицеларна вода, почистващ лосион, измиваща пяна или гел. Тези продукти може да се редуват, важното е никога да не пропускате тази стъпка в ежедневната грижа.
  3. Козметиката е различна според сезона. През топлите месеци силно подхранващите кремове трябва да отстъпят мястото си в ежедневната рутина на продукти с по-леки, флуидни текстури. Водещи стават хидратацията и слънцезащитата.
  4. Ключова грижа след почистването е хидратацията на кожата. Качествената козметика трябва да овлажнява кожата в дълбочина, като действието се запазва за възможно по-продължителен период. Хидратирането е всекидневна целогодишна грижа, но продуктите се различават по съдържание и текстура според сезона. За лятото не са подходящи „тежките“, мазни кремове от зимата. Консултация с дерматолог ще Ви насочи към правилния избор на продукт.

В топлите месеци задължителен продукт стават и спрейовете с термална вода за хидратация. Изберете своя и го вземете в дамската чанта.

  1. Слънцезащитата е третата стъпка в лятната грижа за кожата. В определени случаи и при светлите типове кожа се налага употребата на фактор 50+, като се уверите, че продуктът осигурява защита срещу двата типа ултравиолетови лъчи – UVA и UVB. Много удобни са комбинираните продукти – хидратиращи кремове + SPF. Ако заложите на отделни продукти, първо се нанася хидратиращият, после слънцезащитният, накрая е гримът.
  2. Подхранване – всяка кожа има необходимост от такава козметика и грижа, независимо от здравословния начин на живот и хранене. Изборът на подхранващ серум или маска зависи от възрастта и индивидуалните нужди на кожата. Направете го професионално с консултация при дерматолог.
  3. Антиейджинг продуктите са тази част от комплексната грижа за кожата, която забавя стареенето и запазва добрия, свеж вид за възможно по-дълго време. Съдържанието им често е обект на патентни иновации със съответстващи цени, но най-общо всеки качествен продукт съдържа различни комплекси от пептиди, витамини, минерали, хиалуронови киселини и др.

Критичният момент тук е кога да стартира употребата на антиейджинг продукт. Точния избор направете след консултация с дерматолог, който ще Ви води професионално през различните физиологични и възрастови периоди.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии