Ботокс при състояние на хиперхидроза

Какво представлява хиперхидрозата?

Всички се потят, когато времето е горещо или по време на физическа активност, като по този начин сe изпълнява жизненоважна функция на тялото: охлаждане. Хиперхидрозата е състояние на прекалено обилно потене, което не може да се контролира.

Нека разгледме малко по – подробно механизма на потенето и състоянието на хиперхидроза.

Потните жлези са разпределни неравномерно по цялото тяло на човека, като в по-голяма степен са в областта на подмишниците, дланите и стъпалата. Потните жлези са 2 вида – екринни и апокринни. Екринните жлези се намират по цялото тяло и секретират от самото раждане, докато апокринните жлези са концентрирани на местата, където се рзвиват вторичните полови белези, а именно – подмишници, слабинни гънки, външни полови органи и започват да фунционират в периода на полово съзряване. Количеството отделена пот зависи от здравословното състояние на човек, наследсвеност, условия на околната среда, като температура, влажност и др. Изпотяването е възможна реакция, когато човек е под стрес.

Хиперхидрозата може да бъде генерализирана – по цялото тяло или локализирана – по дланите, стъпалата, челото, гърба. През лятото хиперхидрозата се засилва поради необходимостта на тялото да се охлажда.

Хиперхидрозата е 2 типа – първична и вторична

Първична хиперхидроза проявява се на определени места – предмишници, длани, стъпала. Много често изпотяването е съпроводено с изчервяване при силни емоции и безсъние. Първичната хиперхидроза има определена доза наследственост. При вторична хиперхидроза факторът за наследственост обикновено липсва. Обикновено обхваща по-големи части от тялото и се наблюдава постоянно проявление на симптомите, като причините за тях са различни (терапията с антипсихотични медикаменти, хипертиреоидизъм, някои нестероидни противовъзпалителни средства, ниските нива на естрогени и тестостерон и др.)

Какви са възможните усложнения при хиперхидроза?

Хиперхидроза създава идеални условия за развитие на гъбични инфекции. Влажните и топли места са любима среда за развитие на гъбички. Друго неприятно усложнение от обилното потене е от запушване на потните жлези. Обривите най-често се появяват в областта на гърдите, ръцете и стъпалата.

Процедури и мерки, които помагат при хиперхидроза

Днес хората страдащи от хиперхидроза могат да избират между няколко възможности, които облекчават симптомите.

Локално приложение – това включва антипреспирантите за намаляване на прекомрното изпотяване в подмишниците.

Най-добър метод по отношение на ефективност, естетика и безопасност при лечение на прекомерно изпотяване е инжектиране на ботулинов токсин.

Това е изключително полезна терапия за хора с аксиларна ( на подмишниците) хиперхидроза, както и хиперхидроза, която засяга дланите. Ботулиновият токсин блокира фунцията на нервите да изпращат сигнали до екринните потни жлези, при което те не се активират и не възниква изпотяване. Ефектът настъпва през първата до втората седмица, с продължителност от 6 до 8 месеца или повече.

Поставянето на ботулинов токсин се извършва задължително от дерматолог. Инжектира се с много фини игли, като е възможно да се усети съвсем лек дискомфорт само в момента на поставяне, а след това може веднага да се върнете към ежадневните си занимания.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии

Лечение на гъбички по ноктите (онихомикоза) с Nd:YAG лазер

Лазерно лечение  на онихомикоза (гъбички по ноктите) Онихомикозата е хронично заболяване, водещо до разрушаване на плочката на ноктите, което се причинява от дерматофити, дрожди и плесени. Как да я разпознаем?

Прочети повече

Премахване на целулит с Venus Legacy

Venus Legacy (Венус Легаси) е неинвазивна процедура, която ефективно премахва целулит и мастни натрупвания, стяга кожата, намалява фините линии и бръчки на лицето и шията. Процедурите са изключително подходящи след

Прочети повече