Защо хиалуроновата киселина е важна за кожата на лицето?

Всички знаем, че с напредване на възрастта, под действието на външни (UVA, UVB-лъчи, температура, агресивни почистващи продукти и др.) и вътрешни фактори (генетика, хормони и др.), кожата на лицето ни търпи своите промени. Тя губи своята плътност, здравина и еластичност. Ако искаме да я накараме да изглежда по-свежа и по-сияйна отново, на помощ идва хиалуроновата киселина.

В статията ще разгледаме по-подробно какво представлява тя и по какъв начин може да ни помогне да забавим процесите на стареене.

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Киселината е органична молекула, част от семейството на глюкозаминогликаните, в което се включват още хондроитин сулфат, дерматан сулфат, хепаран сулфат и кератин сулфат.

Тя се синтезира нормално в човешкия организъм като се намира в множество органи и тъкани, като кожата, стъкловидното тяло на окото, ставните хрущяли, синовиалната течност, клапите на сърцето и други.

Намираме навсякъде в човешкото тяло, като съставка на междуклетъчното вещество. В много случаи обаче количеството, което се синтезира нормално, не е достатъчно за организма и трябва да бъде доставено допълнително отвън.

Това може да бъде постигнато чрез:

  • прием на хранителни добавки, които намираме най-често под формата на капсули в комбинация с други витамини и минерали;
  • козметика с високо съдържание на органичната молекула;
  • ампули, които се инжектират на необходимите места, с цел подобряване на естетиката и структурата.

Какви функции има хиалуроновата киселина за кожата на лицето? 

В човешкия организъм изпълнява множество функции. Нека разгледаме участието ѝ в състава на кожата на лицето.

Именно тя отговаря за изграждането на колагена, а той от своя страна, е отговорен за това кожата да изглежда здрава, еластична, свежа и чиста. Това бива постигнато благодарение на способността на органичната молекула да привлича и да задържа молекули вода. 

Как можем да си набавим необходимото количество хиалуронова киселина? 

Тя намира важно място в грижата за кожата на лицето, като чрез нея се допринася за хидратацията, която е от изключително значение за здравината и за поддържането на кожната бариера. Стабилната кожна бариера защитава от външните агресори на околната среда.

По тази причина намираме киселината в състава на най-разнообразни козметични продукти за лице като кремове, ампули, серуми, гланцове за устни и много други. 

Съвети от Dermal Lase за включване на хиалуронова киселина в ежедневната рутина

От Dermal Lase Center Ви съветваме да избирате продукт за ежедневната си рутина в зависимост от типа кожа. Например при по-мазна избирайте продукт с по-лека текстура, като гел-крем, който не води до допълнителното ѝ омазняване.

При по-суха – използвайте продукти с по-обогатен състав. Важна е и последователността на нанасяне на продуктите от ежедневната рутина. След почистване на лицето, първо се нанася серума, а след него крема. Не на последно място в дневната грижа е нужно и използването на слънцезащита на всеки 2 до 3 часа.

Освен в козметичните продукти, бива използвана и за инжектиране в определени зони на лицето за попълване на бръчки, създаване на обеми и дълбока хидратация.

В тези случаи след определен период от време хиалуроновият филър се разгражда и е нужно да се повтори инжекционната процедура, за да се продължи постигнатия ефект. Когато говорим за хиалуроновата молекула в състава на филърите, обаче е важно да кажем, че някои от тях съдържат омрежена, други неомрежена. Различават се по своята разтегливост и плътност. Всеки един вид има своето предназначение. По-плътните филъри се инжектират върху костта и в по-дълбоките слоеве, а по-еластичните в зони, в които има повече динамика.

Една от най-нашумелите в момента естетични процедури е именно инжектирането на хиалуронова киселина под формата на филъри за устните. Тук отново може да бъде използван различен по своя състав филър в зависимост от крайния резултат, който се търси.

Това може да бъдат по-хидратирани устни, в други случаи по-обемни устни, а при някои пациенти коригиране на асиметрия. Друг вариант, в който се използва хиалуронов филър, е за корекция на хлътвания под очите, за постигане на лека проекция на скули, създаване на обеми в определени зони като брадичка или цялостно моделиране на контура на лицето. 

Освен в състава на филърите, молекулата е незаменима съставка в “коктейлите”, които се използват за мезотерапия на лице, шия и деколте, както и в състава на скинбустерите. Това са инжекционни процедури, с които се постига дълбока хидратация.

Кожата е видимо по-здрава, свежа и цялостно се подобрява качеството ѝ. В тези случаи хиалуроновата киселина в състава е нискомолекулна и несвързана. Препоръчват се определен брой процедури в дадена последователност според състоянието на кожата.

Нашите специалисти от дерматологична клиника софия Dermal Lase Center съветват винаги преди да пристъпите към каквато и да е инжекционна процедура да преминете през анализ на кожата на лицето и консултация.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии