Как да се погрижите за околоочния контур?

Confident young woman with dark eyes looking at camera with serious expression on her face.

Кожата на околоочния контур се различава от тази в останалата част на лицето и затова изисква специални грижи. Тя е много тънка и деликатна, съдържа по-малко количество мастни жлези и подкожна мастна тъкан. 

Затова именно в околоочния контур се забелязват първите признаци на стареене. Вследствие на умора, сухота, слънчева увреда, вредни навици, загуба на обем и генетична предразположеност, се появяват първите фини линии, торбички, тъмни кръгове и хлътване. Правилната грижа за околоочния контур може да намали видимостта на съществуващите несъвършенства и появата на нови.

Грижи за околоочния контур

Домашната грижа е първата стъпка в подобряването на вида на кожата. Мит е, че е необходимо да се използва специален крем за околоочния контур – хидратиращият ви крем за лице ще свърши също толкова добра работа. Но ако решите да използвате активна съставка за зоната, може да се насочите към продукт, специално формулиран за кожата около очите, за да намалите до миниум риска от раздразнение. 

Спрямо нуждата на кожата, подходящи активни съставки за околоочния контур, са:

  • тъмни кръгове – кофеин, витамин C (бори се с оксидативния стрес, подобрява синтеза на колаген и еластин)
  • подпухналост в зоната на околоочния контур – кофеин (свива съдовете и стяга кожата)
  • дехидратация и фини линии по контура –- хиалуронова киселина, глицерин, които задържат вода, серамиди, както и пептиди;
  • отпусната кожа и пигментации – ретинол (стимулира обновяването на клетките и производството на колаген), витамин C и E (предпазва от вредни околни фактори).

Най-подходящата формула за зоната е гел или флуид – бъдете внимателни при употребата на масла, тъй като те лесно попадат в очите и е по-вероятно да предизвикат сълзене. Охлаждаща маска може да подобри подпухването под очите, тъй като ниската температура свива съдовете в зоната и подобрява лимфния дренаж. А ако оставите пачове за очи в хладилника за 20 мин преди употреба, ще комбинирате благоприятните ефекти на ниската температура и хидратация и озаряване от продукта. 

За оптимални резултати ние, екипът на дерматологична клиника Dermal Lase Center, ви съветваме да комбинирате здравословния начин на живот и домашната грижа с процедури, подходящи за вашата кожа. Нашите лекари са насреща да ви помогнат да определите от кои точно имате нужда.

Кои процедури са най-подходящи за околоочен контур?

Тук ще ви представим най- популярните процедури, които могат да ви помогнат да намалите видимостта на несъвършенствата в тези деликатни зони.

Първо място заема подобряване на качеството и структурата на кожата чрез стимулиране на фибробластите и синтеза на колаген. Това може да се постигне с процедурата фракционен радиочестотен лифтинг с апарата Morpheus 8. Тя е неоперативна, чрез тънки конусовидни иглички енергията преминава през всички слоеве на кожата без да ги уврежда и реорганизира субдермалния и дълбокия субкутанен слой. Ефектът е редуциране на бръчките, подобряване на еластичността на кожата и биолифтинг.

Мезотерапията за очи е процедура, при която чрез микроинжекции се въвеждат активни вещества в кожата – витамини, минерали, колаген и хиалуронова киселина. В зоната под очите помага за хидратация, третиране на фотоейджинг и неговите последствия, временна корекция на повърхностни бръчки, подмладяване и стягане на кожата, изсветляване на тъмни кръгове и премахване белезите на умора. При хиперпигментации – изсветлява кожата и регулира тена, третира мелазма и хлоазма. За оптимални и дълготрайни резултати са необходими около 4-6 процедури през 10-14 дни. 

Полинуклеотидите стимулират активността на фибробластите, производството на колаген и еластин, което стяга кожата и намалява видимостта на фините бръчки. Активират секрецията на растежни фактори и създаването на нови кръвоносни съдове, които подхранват кожата. Ускоряват тъканната регенерация, заличаването на белезите и имат противовъзпалителен ефект, което ги прави много подходящи за комбиниране с други по-инвазивни процедури. Продуктът не съдържа хиалуронова киселина, не създава обем и няма риск от подпухване под очите. 

Филърите под очите съдържат основно хиалуронова киселина и се използват при загуба на обем в зоната, хлътване и тъмни кръгове, отпусната кожа, за попълване на бръчки и за хидратация.

Поставянето на ботокс в зона пачи крак релаксира околоочните мускули, спира образуването на нови бръчки в областта и значително намалява видимостта на съществуващите. Ефектът започва да се наблюдава около 2 седмици след поставянето.

Лазерен ресърфасинг с CO2 фракционен лазер (лазерен пилинг) е процедура за подмладяване, при която се осъществява изпаряване на повърхностните епидермални слоеве и топлинно въздействие в дълбоките слоеве на кожата. Засягат се много малки участъци, околната кожа остава здрава и помага за възстановяването. Активира се производството на колаген, кожата се стяга, подобрява се еластичността и плътността й и се изглаждат бръчките. Възстановителния период е 1-2 седмици и крайният резултат се наблюдава до 6 месеца след процедурата.

Блефаропластиката е хирургична интервенция за коригиране на горните и/или долните клепачи. Подходяща е за отстраняване на отпуснатата кожа и излишна мастна тъкан и стягане на мускулите, особено в случаите когато зрението е засегнато.  Бръчките и торбичките се отстраняват, излъчването е по- будно, свежо, здраво и цялостният вид на лицето е по- младежки. Белегът е едва забележим, а резултатите са дълготрайни.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии

Защо хиалуроновата киселина е важна за кожата на лицето?

Всички знаем, че с напредване на възрастта, под действието на външни (UVA, UVB-лъчи, температура, агресивни почистващи продукти и др.) и вътрешни фактори (генетика, хормони и др.), кожата на лицето ни

Прочети повече