fbpx
 In Други

Косопадът /телогенният ефлувиум/ е временна загуба на коса, което обикновено се наблюдава на върха на скалпа.

Обемът загубена коса при някои пациенти може да достигне до 50%, но е обратимо.

Ако този процес продължи повече от 6 месеца, косопадът преминава в хроничен телогенен ефлувиум, за което трябва да се потърсят придружаващи заболявания.

„Телоген“ е фаза от космения цикъл и означава фаза на покой, която обхваща около 5-10% от космите. Анаген е фазата на растеж, обхващаща около 80%, а катаген а кратка преходна фаза от космения цикъл.

Основният симптом е загубата на необичайно количество косми, често наблюдавано при измиване или сресване на косата. Женският пол страда по-често от това състояние. Причините за настъпването му могат да бъдат няколко:

  • Сериозен стрес: продължителни стресови ситуации или внезапни тежки стресогенни моменти, могат да провокират загуба на коса, която нстъпва около 2-3 месеца след това.
  • Дисбаланс в хранителния режим, изключващ важни макро и микронутриенти като протеини, витамини от група Б, желязо и цинк.
  • Внезапна редукция в телесната маса
  • Бременност и раждане: по време на бременност косата преминава в удължена растежна фаза, а родовияк акт се счита за сериозен стрес за организма на майката. Това обуславя загубата на голям обем коса 3-6 месеца след раждането.
  • Менопауза
  • Заболявания и лекарства: автоимунни, хормонални и др.

Терапията се обуславя от това дали има придружаващо заболяване, което трябва да се лекува. Тогава подходът е мултидисциплинарен и изисква първо корекция на основния проблем, при когото косопадът е един от симптомите. Необходима е корекция в хранителните навици, ежедневната грижа за кожата с промяна на измивния продукт и спиране на стилизиращите козметични средства.

Една от възможностите за ускоряване на оздравителния процес е прилагането на локално лечение с мезотерапия. Тя цели снабдяване на космения фоликул с хиалурон, аминокиселини и растежни фактори, необходими за неговото укрепване и подпогане на растежа. Необходими са 6-8 процедури, по една месотерапия седмично.

Recent Posts