Лазерен пилинг на цяло лице – изборът на дерматолозите за зимните месеци

Фракционираното лечение с лазер е неинвазивен метод, който таргетира повлияване едновременно на епидермиса и дермата.

Лечението се извършва чрез въглероддиоксиден лазер с дължина на вълната 10 600 нм. Дерматологичните показания, които могат да се третират с него, са: фотоувредена кожа, бръчки, белези от акне, варицела, хирургични и др видове белези, стрии.

Фракционна терапия с лазер може да се проведе на всяка част на тялото, но най-добре се повлияват лицето, шията, деколтето и ръцете. Може да се прилага при пациенти от всеки фототип, като изборът на параметри се определя според медицинското показание, зоната на третиране, възрастта. Възможно е комбиниране с други техники и терапии при необходимост.

За да разберете как точно действа този лазер, ще ви припомним, че кожата се състои от 3 слоя: епидермис, дерма и хиподерма. Първият слой съдържа основно кератиноцити и меланоцити и в голяма степен той е отговорен за тена ни. Вторият слой съдържа множество клетки и колагенови, еластинови и ретикуларни влакна, които осигуряват здравината и еластичността на кожата. С напредване на възрастта се променят характеристиките на кожата и тя загубва своя блясък, изтънява и се появяват бръчки, отпускане. Фракционната терапия таргетира епидермиса и дермата чрез излъчване на лазерен лъч, който се разделя на множество дълбоки колонки, проникващи в кожата. По този начин се формират миктотермични зони. Във всяка зона се наблюдава изхвърляне на пигмент натоварени клетки, а пенетрацията в дълбочина ремоделира колагена. Околната кожа остава здрава и спомага за оздравителния процес на получената рана.

Процедурата се извършва след предварително обезболяване с локален анаестетичен крем. Продължителността й е около 15- 20 минути за третиране на цяло лице. Възстановителният период е между 5-10 дни, като е много важно през този период стриктно да се спазават оказанията, дадени от дерматолога.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии

Лечение на гъбички по ноктите (онихомикоза) с Nd:YAG лазер

Лазерно лечение  на онихомикоза (гъбички по ноктите) Онихомикозата е хронично заболяване, водещо до разрушаване на плочката на ноктите, което се причинява от дерматофити, дрожди и плесени. Как да я разпознаем?

Прочети повече

Премахване на целулит с Venus Legacy

Venus Legacy (Венус Легаси) е неинвазивна процедура, която ефективно премахва целулит и мастни натрупвания, стяга кожата, намалява фините линии и бръчки на лицето и шията. Процедурите са изключително подходящи след

Прочети повече