Що е микробиом и каква е връзката му със здравата кожа?

По повърхността на най-големия орган, а именно кожата, живеят различни микроорганизми, които представляват кожната флора (микробиом). Те са безобидни и всъщност дори необходими – част са от защитата на нашата кожа. Оцеляват благодарение на солта, водата, себума, които се освобождават от нея. Значение имат и нашата телесна температура, плътността на кожата, размера на порите, кожното pH, гъстотата на космените фоликули и жлезите.

Да имаме добре балансиран микробиом играе съществена роля за здравето и вид на кожата.

Основната роля на кожата е да служи като защитна бариера на организма срещу инвазията от патогени или токсични субстанции. Възприемането на кожата като една екосистема, състояща се от живи биологични и физични компоненти, ще ни помогне да разберем колко е важен и деликатен баланса между гостоприемник и микроорганизми. Нарушаването на този баланс или на едната страна на уравнението, може да доведе до кожни заболявания или инфекции.

Той може да бъде нарушен от: някои сапуни, неправилно използване на антибиотични средства, агресивни козметични продукти, фактори от околната среда, нездравословна диета. Също, възрастта, полът, начинът на живот, работна среда, хигиенни навици, колко време прекарваме под слънчевите лъчи, оказват влияние.

Резултатът от нарушаване на баланса може да бъде сухота, свръхпродукция на себум, поява на пъпки, черни точки, зачервявания.

Ето и някои неща, които може да направите, за да предпазите деликатната “общност”, живееща върху кожата ни:

  • Правилно почистване и подсушаване на кожата?! Да! Трябва да избягваме прекалено често миене и използването на агресивни почистващи продукти. Не трябва да прекаляваме и с търкането, защото може да причиним микротравма на кожата, която ще стане подходяща среда за развитието на патогенни, или лоши, микроорганизми. Подсушаването! Внимателно и нежно попивайте с леки, притискащи движения, вместо изтъркване.
  • Хранене и хидратация! Да – оказват влияние въхру състоянието на кожата ни. Правилното и здравословно хранене е важно за чревната флора, а това въздейства и върху кожната флора. Пийте вода, защото хроничната дехидратация има негативно влияние върху микробиома, а също така и върху това как изглежда кожата ни. Хидратираната кожа отразява светлината и сияе, което означава младежки вид! Физическата активност също е от съществено значение – раздвижване на кръвта и лимфата, но и потене – помага на кожния микробиом да се храни.
  • Избягвайте синтетичните материи и се стремете към използване на естествени тъкани като памук, ако това е възможно. Избягвайте и прилепнали дрехи, които предизвикват търкане – нарушават баланса. Ако носим често дрехи, които увеличават температурата, потенето и продукцията на мастните жлези, тоест създава се среда, която не е благоприятна за нашите добри микроорганизми.
  • Избирайте разумно козметиката си! В условията на пандемия е трудно да се избягват антибактериални продукти или дезинфектанти, като в никакъв случай не Ви съветваме да го правите! Просто се ограничете до ръцете. Защото освен лошите, те унищожават и добрите микроорганизми. Освен това, обикновено сапуните са алкални и това може да наруши баланса на иначе киселинната ни кожа, което ще ни направи по-чувствителни към патогени, обичащи алкалната среда. Когато става въпрос за овлажняване на кожата, използвайте нежни и водно-абсорбиращо продукти. Такава, например, е хиалуроновата киселина, която се съдържа в много от тях.

Ако искате да научите повече за това как да се грижите за кожата си, заповядайте в Dermal & Lase Center, за да си поговорим подробно и конкретно за вашата кожа.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии