Пигментации и петна – причини за поява им и тяхното лечение

Какво представлява пигментацията?

Пигментацията е състояние, при което се наблюдават по-тъмни петна по кожата, засягащи много области от кожата или са локализирани и засягат само определени участъци. Често хората ги наричат „слънчеви“ или „старчески“ петна.

Причината за появата на пигментациите е свързана с грешно синтезиране на меланина, което води до хиперпигментация или до депигментация на кожата. Меланинът от своя страна се произвежда естетвено в нашата кожа, като определя цвета ѝ и също така е естествена защита срещу UV лъчите.

Случаите, които водят меланинът до свръхпроизводство (хиперпигментация) в нашия организъм могат да бъдат следните: излагане на слънце, хормонални изменения, травми, определени медикаменти, генетични процеси или процеси на стареене.

Как можем да се заличим пигментациите?

В днешно време медицината предлага алтернативни решения на този вид проблем.

Лазерна терапия

Лазерната терапия на пигментации в Дермал Лейз Център се извършва с последно поколение апарати, които осигуряват най-високо ниво на безопасност и ефективност. Принцип на действие: светлината от лазера се поглъща от меланина, трансформира се в топлина, която го разрушава и така кожата изсветлява. Процедурата е безболезнена, бърза, с минимален възстановителен период – зачервяване, което изчезва в рамките на няколко до 72 часа. Възможно е пигментацията да бъде премахната с една процедура или да се направят няколко процедури, в зависимост от степента на пигментацията.

Мезотерапия

Мезотерапията е инжекционен метод, чрез който се инжектират специални активни съставки в кожата. Ефектът е намаляване на пигментацията, а кожата става по-светла с изравнен тен. Активните съставки се инжектират директно в проблемната зона, което позволява контролиране на концентрацията им от лекаря. Процедурата е бърза, безболезнена, високоефективна, без възстановителен период. Броят процедури, който е необходим, се определя от лекаря спрямо пигментацията.

Пилинг

Химичният пилинг (повърхностен или дълбок) е ефективен метод за заличаване на пигментни петна. Върху зоната се нанасят киселини или комбинация от киселини, които имат за цел да излющят механично епидермиса. По химичен път киселините имат избелващо действие върху петната, като изравняват тена на кожата. Възстановителният период при пилинг процедурите е индивидуален, като средно трае няколко дни до седмица.

Заповядайте в Дермал Лейз Център  на консултация с дерматолог, за да изберете най-подходящата процедура за Вас!

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии