Слънчево изгаряне – Как да облекчим кожата?

Как действа слънчевата радиация и какво се прави при изгаряне?

Плажният сезон традиционно е открит преди настъпването на астрономическото лято – най-често край басейните на СПА комплексите, по плажовете в южните ни съседки, а вече и по българските. Отсега до късна есен повечето хора ще използват всеки удобен момент, за да са на слънце и край вода. И в това приятно занимание обаче трябва да има мярка, за да не се стига до поражения на кожата.

Излагането на слънце безспорно е полезно – основно заради синтеза на витамин D, който има важна роля за добрия имунитет. За целта е достатъчно човек да остане 20-30 минути на слънце с по-открити ръце и крака.

Приятно е на слънце, но здравословният тен изисква внимание. Винаги при по-продължителен престой под преки лъчи трябва да има защита за кожата. Важи и за работещите на открито – в селското стопанство, на строежи, по пътищата и др., за които се препоръчва и носенето на леки памучни дрехи с дълги ръкави и дълги панталони.

От какво да се пазим?

 В слънчевата радиация основната роля е на ултравиолетовите А-лъчи (UVA) и ултравиолетовите В-лъчи (UVB). Затова и слънцезащитните продукти трябва да имат филтри и за двата типа лъчение.

От UVB лъчите само 15% достигат по-дълбокия слой на кожата – дермата, останалите се спират до епидермиса. Влиянието им зависи от сезона, периода на деня и надморската височина. На тях дължим приятния тен и при невнимание, слънчевите изгаряния. При дългосрочно UVB облъчване тези лъчи имат канцерогенен ефект.

С по-нисък канцерогенен риск е влиянието на UVA-лъчите,  въпреки че 50% от тях навлизат до дермата. Влиянието им е целогодишно, като прозорците и облаците не са преграда за тях. Тези лъчи се свързват с фотостареенето на кожата, с по-ранното образуване на бръчки и на тъмни петна.

Кои са симптомите на слънчевото изгаряне?

Зачервяване, затопляне, повишена чувствителност, усещане за опънатост на кожата, парене издават изгарянето на слънце, и то в рамките на първа степен. При втора степен вече има мехури, а при трета може да се стигне до припадък и животоопасни състояния. В такива случаи често е налице топлинна травма за целия организъм.

При обичайни обстоятелства човек може да получи слънчево изгаряне неусетно, докато е на открито, най-често на плаж. Затова слънцезащитният крем се нанася на всеки 2 часа и след излизане от водата. Освен това времето между 11 и 17 ч не е препоръчително за пряко излагане на слънце, особено за децата. Най-малките пък трябва да остават на сянка между 10 и 18 ч.

Какво включват мерките за първа помощ при изгаряне?

  • Първата е веднага да се прекрати престоят на слънце.
  • При умерено слънчево изгаряне пристъпете към охлаждане на кожата, внимателно, нежно измиване и нанасяне на лечебен продукт против изгаряне.
  • Продуктите с комплексно съдържание на витамини от групата В също действат благотворно. Добре е винаги след плаж и изкъпване да се нанася охлаждащ продукт – крем или гел за след слънце, който подпомага възстановяването на кожата.
  • Добре е да не се допуска обезводняване с прием на повече вода, както и да се набавят антиоксиданти, особено витамините А, С и Е.

Повечето слънчеви изгаряния се преодоляват изцяло в рамките на няколко седмици. Консултация с лекар е препоръчителна, а в сериозните случаи – задължителна.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии
beautiful girl with black dress

CO2 премахване на кожни образувания и Vbeam

Поради една или друга причина, появата на кожни образувания е все по-често срещана. За щастие обаче, съвременните лазерни технологии предлагат много минимално инвазивни и безболезнени решения за премахването им. Научете

Прочети повече
Two beautiful women posing outdoors

Криолиполиза с Cooltech Define

Ако търсите бързи и видими промени във външния вид чрез редуциране на теглото, подобряване състоянието на кожата, поради намален целулит, в проблемните зони, където често се трупат мазнини, като корема,

Прочети повече
Laser facial treatment

Лазерно подмладяване

Laser Genesis – неаблативно лазерно подмладяване Все по-популярно е използването на лазерни технологии за подобряване на външния вид на кожата. Тези процедури се извършват с цел намаляване на видимите следи

Прочети повече