Защо някои жени имат целулит, а други не?

Трудно е да победим целулита. Независимо от строгите диети, постоянните спортни натоварвания и максималните ни усилия за отслабване, целулитът все някак успява да намери начин да се „закрепи” за нашите бедра и задни части. Това обаче не се отнася  за всички жени. Защо в крайна сметка някои жени са предразположени към образуване на целулит, докато други жени, както и повечето мъже –  не ?

  • Какво води до появата на целулит?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, и по-скоро се корени в комбинацията от различни фактори, които, за съжаление, правят женските тела много по-податливи към образуване на  целулит.

Първият фактор се корени в специфичната структура на колагена, намиращ се в кожата на бедрата на повечето жени в сравнение с тази при мъжете, като разликата се базира основно на различните хормонални нива при двата пола. Тъй като мъжете имат значително повече тестостерон от жените, мъжката колагенова структура е много по-плътна в сравнение с женската, като тази плътност спомага за поддържането на гладкия вид на кожата. Второ, поради по-високите нива на естроген при жените, женското тяло е предразположено да съхранява повече мазнини. И трето, жените имат повече алфа рецептори, които използват мастни клетки за образуването на по-голямо количество мазнини. В комбинация, тези фактори създават „перфектното трио” за поява на целулит, тъй като повече мастни клетки се „притискат” към по-слабите колагенови структури, причинявайки вдлъбвания по повърхността на кожата.

  • И все пак –  защо някои жени имат целулит, а други – не?

Като за начало, тялото на всеки човек е уникално. Различните жени имат различни хормонални нива и, следователно, тяхната колагенова структура може да бъде повече или по-малко предразположена към целулит. Хранителните навици са също сериозен фактор, тъй като някои преработени и пакетирани храни съдържат имитиращи естроген съставки, които „насърчават” натрупването на повече мазнини в тялото. Друга причина за целулита е заседналият начин на живот и работата на бюро. Осемчасовото седене на стола в офиса и стоенето пред телевизора у дома води до спад в циркулацията в областта на краката, което пък предизвиква намаляване синтеза на колаген. Това отслабва колагеновите структури, което „отваря път” на целулита. И накрая, изборът на дрехи също оказва влияние. Стегнатите панталони, дънки и дори бельо, намаляват циркулацията и производството на колаген, като по този начин се повишава рискът от формиране на целулит.

  • Степените на целулита са също от значение за неговата видимост

Въпреки че някои жени видимо имат целулит, а други не, важно е да знаем, че последното може да не е напълно вярно. Целулитът се появява в няколко степени – от нула до три, което предполага, че дори и при тези дами, при които изглежда, че нямат целулит,  той все пак може да е налице – просто при тях е по-малко видим. Първата степен на целулит (0 и над 0) е най-малко видима, с незначителни трапчинки. Втората степен е тази, при която той наподобява структурата на извара и засегнатата кожа е малко по-отпусната. При третата степен целулитът е със структура, подобна на повърхността на матрак, с наличие на вдлъбнатини и видими неравности.

  • Как да лекуваме целулит?

Трябва да знаем,  че всяко успешно лечение на целулит изисква тристепенен подход, за да бъде ефективно:

  1. То трябва да стимулира производството на колаген
  2. То трябва да е насочено към мастните клетки под повърхността на кожата
  3. То трябва да засили циркулацията

Познатите методи – антицелулитните кремове и тежките липосукции, таргетират мазнините под повърхността на кожата, но този тип терапии „неглижират” другите важни фактори – повишаване нивата на колагена и ускоряването на циркулацията, което означава, че мазнините, които са останали незасегнати след третирането,  ще доведат до появата на нов целулит.

За да обхванем напълно и трите точки от тристепенния подход за третиране на портокаловата кожа, описани по-горе, може би е добре да помислим за лечение, базирано на радиочестотни процедури, които ще намалят наистина ефективно появата му. Тук на помощ идват дерматолозите в Dermal Lase Center, които работят с една от най-напредналите технологии за третиране на целулита – Venus Legacy. Използвайки енергия, доставена под повърхността на кожата  чрез най-модерна технология, която комбинира радиочестота и електромагнитни полета, процедурите с Венус Легаси  генерират топлина за „стопяване” на мастните клетки, като същевременно повишават естествените нива на производство на колаген в кожата и подобряват циркулацията.

Научете повече за процедурата, като се свържете за подробна консултация с експертите от Dermal Lase Center. И не забравяйте – може да победим целулита, стига да вземем правилните мерки за целта.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии

Лечение на гъбички по ноктите (онихомикоза) с Nd:YAG лазер

Лазерно лечение  на онихомикоза (гъбички по ноктите) Онихомикозата е хронично заболяване, водещо до разрушаване на плочката на ноктите, което се причинява от дерматофити, дрожди и плесени. Как да я разпознаем?

Прочети повече

Премахване на целулит с Venus Legacy

Venus Legacy (Венус Легаси) е неинвазивна процедура, която ефективно премахва целулит и мастни натрупвания, стяга кожата, намалява фините линии и бръчки на лицето и шията. Процедурите са изключително подходящи след

Прочети повече