Защо някои жени имат целулит, а други не?

Трудно е да победим целулита. Независимо от строгите диети, постоянните спортни натоварвания и максималните ни усилия за отслабване, целулитът все някак успява да намери начин да се „закрепи” за нашите бедра и задни части. Това обаче не се отнася  за всички жени. Защо в крайна сметка някои жени са предразположени към образуване на целулит, докато други жени, както и повечето мъже –  не ?

Какво води до появата на целулит?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, и по-скоро се корени в комбинацията от различни фактори, които, за съжаление, правят женските тела много по-податливи към образуване на  целулит.

Първият фактор се корени в специфичната структура на колагена, намиращ се в кожата на бедрата на повечето жени в сравнение с тази при мъжете, като разликата се базира основно на различните хормонални нива при двата пола. Тъй като мъжете имат значително повече тестостерон от жените, мъжката колагенова структура е много по-плътна в сравнение с женската, като тази плътност спомага за поддържането на гладкия вид на кожата. Второ, поради по-високите нива на естроген при жените, женското тяло е предразположено да съхранява повече мазнини. И трето, жените имат повече алфа рецептори, които използват мастни клетки за образуването на по-голямо количество мазнини. В комбинация, тези фактори създават „перфектното трио” за поява на целулит, тъй като повече мастни клетки се „притискат” към по-слабите колагенови структури, причинявайки вдлъбвания по повърхността на кожата.

И все пак –  защо някои жени имат целулит, а други – не?

Като за начало, тялото на всеки човек е уникално. Различните жени имат различни хормонални нива и, следователно, тяхната колагенова структура може да бъде повече или по-малко предразположена към целулит. Хранителните навици са също сериозен фактор, тъй като някои преработени и пакетирани храни съдържат имитиращи естроген съставки, които „насърчават” натрупването на повече мазнини в тялото. Друга причина за целулита е заседналият начин на живот и работата на бюро. Осемчасовото седене на стола в офиса и стоенето пред телевизора у дома води до спад в циркулацията в областта на краката, което пък предизвиква намаляване синтеза на колаген. Това отслабва колагеновите структури, което „отваря път” на целулита. И накрая, изборът на дрехи също оказва влияние. Стегнатите панталони, дънки и дори бельо, намаляват циркулацията и производството на колаген, като по този начин се повишава рискът от формиране на целулит.

Степените на целулита са също от значение за неговата видимост

Въпреки че някои жени видимо имат целулит, а други не, важно е да знаем, че последното може да не е напълно вярно. Целулитът се появява в няколко степени – от нула до три, което предполага, че дори и при тези дами, при които изглежда, че нямат целулит,  той все пак може да е налице – просто при тях е по-малко видим. Първата степен на целулит (0 и над 0) е най-малко видима, с незначителни трапчинки. Втората степен е тази, при която той наподобява структурата на извара и засегнатата кожа е малко по-отпусната. При третата степен целулитът е със структура, подобна на повърхността на матрак, с наличие на вдлъбнатини и видими неравности.

Как да лекуваме целулит?

Трябва да знаем,  че всяко успешно лечение на целулит изисква тристепенен подход, за да бъде ефективно:

  1. То трябва да стимулира производството на колаген
  2. То трябва да е насочено към мастните клетки под повърхността на кожата
  3. То трябва да засили циркулацията

Познатите методи – антицелулитните кремове и тежките липосукции, таргетират мазнините под повърхността на кожата, но този тип терапии „неглижират” другите важни фактори – повишаване нивата на колагена и ускоряването на циркулацията, което означава, че мазнините, които са останали незасегнати след третирането,  ще доведат до появата на нов целулит.

За да обхванем напълно и трите точки от тристепенния подход за третиране на портокаловата кожа, описани по-горе, може би е добре да помислим за лечение, базирано на радиочестотни процедури, които ще намалят наистина ефективно появата му. Тук на помощ идват дерматолозите в Dermal Lase Center, които работят с една от най-напредналите технологии за третиране на целулита – Venus Legacy. Използвайки енергия, доставена под повърхността на кожата  чрез най-модерна технология, която комбинира радиочестота и електромагнитни полета, процедурите с Венус Легаси  генерират топлина за „стопяване” на мастните клетки, като същевременно повишават естествените нива на производство на колаген в кожата и подобряват циркулацията.

Научете повече за процедурата, като се свържете за подробна консултация с експертите от Dermal Lase Center. И не забравяйте – може да победим целулита, стига да вземем правилните мерки за целта.

Сподели статията
Pin to board
Share on facebook
Последни статии